Du befinner dig här:  / Vad lyssnade vi på – – –

Vad lyssnade vi på – – –

large

Ja, vad lyssnade vi på under dessa decennier ?

60 – talet

Under 1960-talet så var intresset för pop och rock and roll skyhögt. Detta är också det år då en manliga popgrupp som kallades The Beatles började blomstra och ta över världen. Deras pop-rock musik har invaderat världen och deras popularitet runt om i världen var extrem. De är populära inte bara i Storbritannien utan över hela världen. Allt eftersom tiden gick kom andra popartister som Cliff Richard, The Shadows, Dustry Springfield, Tom Jones och slog musikscenen med storm.

På mitten av 60-talet när musiken fortsatte att utvecklas infördes folkmusiken. Folkmusik utnyttjar traditionell musik och nya kompositioner i en traditionell stil. Det spelas oftast på akustiska instrument. Bob Dylan, Woody Guthrie och Pete Seeger är bara några av de kända artister och pionjärer inom den här typen av musik.

Under året 1965 började rockmusiken att ta form. Sådana former inkluderar psychedelic rock, garage rock, blues, progressive rock och surf rock som anses som dess mest berömda slag. Surf rock karaktäriseras av att vara nästan helt instrumentell och med en tung användning av reverbet på gitarrerna. The Beach Boys, Jimi Hendrix och Janis Jophlin är bara några av de välkända rockikonerna i branschen.

 

70 – talet

I slutet av 60-talet grenades musiken i världen. Man skulle inte försöka härma de som var populära, det var bättre att komma med en egen stil, och gärna en ny stil. Musiken i början av 70-talet brukar därför kallas “experimentell musik”.

Hårdrock

Hårdrocken började göra sig hörd i början av 70-talet. Hårdrock är egentiligen bara rock med hög volym kombinerat med sångarens starka röster. Här dominerade de engelska banden.
Några exempel på hårdrock grupper:
Motörhead, Black Sabbath, Black Sabbath, Black Sabbath m.m.

 

Punk

Punkrocken uppstod i England. Musiken var mycket enkel, inte minst som en protest mot den inveklade discomusiken. Det räckte med att kunna spela två ackord för att spela in en skiva. Punk betyder: uselt, ruttet, dåligt.

Några kända punk artister:
Clash, Sex Pistols, Ramone m.m.

 

Disco

I Tyskland hade discomusiken sitt starkaste fäste. Discomusiken blev musik att innesluta sig själv i, men framför allt att dansa till. Gästerna på discoteken skulle lockas in i en “drömvärld” med ljus som snurrade, blinkade och andra stämmningseffekter.

Några kända grupper:
Boney M, Baccara, Tina Charles, Donna Sumrner, Earth wind & fire, Olivia Newton John m.m.

 

Det var naturligtvis inte bara inom hårdrock, punk och disco som det fanns stora aritster. En hel del grupper är någonstans i mellan dom tre största kategorierna (Hårdrock, Punk och Disco).

 

80 – talet

På 80-talet utvecklades rockmusiken mer så att Harmonier och melodier blev mindre viktiga och kontrasterna mellan verser och refräng började på att minska och till och med ibland suddas ut helt. Det som blev viktigt i den musiken var rytmen och att trummorna och sången skulle höras mest. Många använde exotiska trummor för att få in ett bra och tydligt tempo i låtarna. Det kom ett nytt sätt att skapa musik under 80-talet. Då gjorde man först kompet och text och sist melodien. En del gjorde också som David Bowie. Han skrev en text och sen klippte han sönder orden, kastade upp lapparna i luften och satte ihop dem i oordning suivez ce lien. På så sätt fick han ihop en ganska annorlunda text, en så kallad Cutup.

Mainstream betyder det mest genomsnittliga. Många mainstreamartister är fortfarande populära och fortfarande skivaktuella så som Madonna och Michael Jackson.

Tre grupper som är typiska för sin 80-talsmusik är U2, Eurythmics och Depeche Mode.

 

90 – talet

Efter att det tidiga 1990-talet dominerats av ”tuffare tag”, med hårdrock, heavy metal, punk och grunge började under andra halvan av 1990-talet mer ”lättsmält” musik, som brukar klassas som pop, återigen nå stora framgångar, med artister som Britney Spears och Christina Aguilera. Pojkband som Backstreet Boys och Five och tjejgrupper som Spice Girls blev populära. Kvinnliga artister skördade stora framgångar, och artister från allt fler länder nådde framgångar. Svenska Ace of Base blev stora internationellt.

I Sverige var tuggummipop populärt under slutet av 1990-talet. Dr. Bombay och Martin Svensson regerade bland svenska artister i genren. Punkpop blev åter populärt. Även hiphopen började få plats i musiksverige efter att Petter slagit igenom.

Indiepop är ett slags popmusik, där indie är en förkortning av independent. Benämningen kommer från Storbritannien där mängden små, oberoende independentbolag växte upp som svampar ur jorden under och efter punkrörelsen.

De oberoende skivbolagen inriktade sig på utgivning av pop och rock som kanske inte alltid var så kommersiellt gångbar. Benämningen indie uppstod under 1980-talet, och på skivbolag som Stiff Records, Chiswick, Postcard, Sarah, Factory, Creation Records och Rough Trade sågs en ny stark våg av popmusik växa fram, ofta med rötterna i 1960-talets brittiska poptradition, även om begreppet indiepop är mycket vagt, då det innefattar en väldigt stor mängd stilar. Gemensamt för indiebanden var att de ansågs erbjuda ett alternativ till den mer putsade och glättiga kommersiellt inriktade list popen.

Det största indiebandet under 1980-talet var förmodligen The Smiths, lett av sångaren Morrissey som spelade lättillgänglig pop som även gjorde sig på hitlistorna, men som erbjöd mer intellektuella texter och en vass samhällskritik mot samtidens Storbritannien.

Under 1990-talet började indiepopen i allt större skala krypa in på försäljningslistorna, och det hela exploderade så småningom med britpop-vågen. Dessa band var liksom sina föregångare oftast gitarrbaserade med rötterna i 1960-talets pop och grupper som Oasis och Blur var mer än tydliga med sina influenser av till exempel Beatles och The Kinks. Just Oasis och Blur växte sig till Storbritanniens mest framgångsrika band.

 

OK, det var lite info om musiken under dessa decennier.

Klicka nu vidare i menyn och ta del av lite musik videos under denna tid.

 

Kommentera